D
ETECTEN LA PRESÈNCIA DEL LLOP AL PREPIRINEU DE LLEIDA
www.labordadurtx.org >> noticies

Podem afirmar que les muntanyes del nord de Catalunya són ja terra de llops?

Un dia abans que el conseller de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya anunciés la presència del llop al Parc Natural del Cadí-Moixeró, fons del Govern van corroborar oficialment que la presència del llop es ve detectant des de fa ja uns tres anys en algunes zones del prepirineu de Lleida. A això hem d'afegir que són nombroses les persones que afirmen haver vist clares mostres de la presència de varis llops en les muntanyes de la Cerdanya i l'Alt Urgell que fronteregen la vessant nord de la Serra del Cadí.
Només ens cal desitjar que el bon sentit i l'amor per la biodiversitat es sobreposin als recels i prejudicis que encara arrosseguen bona part dels habitants d'aquests llocs i que els ramaders segueixin reinserint el Gos de Muntanya dels Pirineus per a la protecció dels seus ramats.

Detecten la presència del llop al prepirineu de Lleida

12/02/2004- Fondo para la Protección de los Animales Salvajes

Al prepirineu de Lleida, més concretament, el Montsec, la zona de la Baronia de Rialb i el massís de Boumort, ha enregistrat la presència del llop, desprès de 70 anys de no tenir constància sobre aquest animal. Així ho anunciarà oficialment avui el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Salvador Milà, durant la seva visita al Parc Natural del Cadí-Moixeró.

L'aparició del llop en aquestes zones es ve enregistrant des de fa tres anys, de forma esporàdica però fins avui el Govern no ho havia corroborat oficialment. Els especialistes asseguren, que el llop es desplaça mogut per la presència d'espècies animals que són la base de la seva alimentació: sobre tot el cérvols i el porc senglar, molt abundants a aquesta zona entre el riu Segre i la Pobla de Segur, entre altres punts. Segons els experts el llop ha entrat a Lleida procedent del sud de l'Aragó, a través dels abundosos corredors naturals que uneixen la província amb Castella.

En els últims anys els boscos de Castella i de Navarra s'han recuperat arribant a formar extensions de varis quilòmetres en els quals el llop troba fàcilment aliment i refugi. És per aquest motiu que alguns individus s'han endinsat a la província en els últims temps. Tanmateix asseguren que es tracta d'entrades de exemplars individuals i aïllats, que es produeixen de forma esporàdica i temporal i no de grans ramades.

Un altre factor que tenen en compte els experts a l'hora d'analitzar les causes que han motivat aquesta aparició del llop a les Terres de Lleida, és l'augment considerable també en els últims anys, de la presència del porc senglar, lo qual ha motivat la proliferació del llop fins a zones en las que aquests animals són més nombrosos, ja que el llop és el seu únic depredador conegut. Només en aquest sentit la presència del llop en aquestes zones seria beneficiosa davant els perjudicis que està causant la proliferació del porc senglar.

Està previst que el conseller Milà visiti avui el Parc Natural del Cadí-Moixeró, acompanyat pel director general de Medi Natural, Ramon Luque, segons han informat fons de Medi Ambient. El conseller ha volgut fer aquesta primera visita al parc natural per ser aquest espai el que reuneix majors competències que desenvolupen les unitats de la Direcció General de Medi Natural com el mateix Parc Natural, les reserves nacionals de caça i les reserves naturals parcials del riu Segre i de la Llosa.

 
JOAN FERRER i SIRVENT
LA BORDA D'URTX 17538 URTX (Girona)
CATALUNYA
Telf: +34-629-613399
e-mail: joanferrer@labordadurtx.org