T
ORNA EL LLOP ALS PIRINEUS
www.labordadurtx.org >> notícies

Detecten el primer exemplar de llop salvatge al Cadí des de fa més de 70 anys

"Ja tenim llop!" Amb aquestes paraules, el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Salvador Milà, va anunciar ahir al Parc Natural del Cadí-Moixeró que s'ha detectat el primer exemplar de llop salvatge a Catalunya des de fa més de 70 anys. El llop ha arribat des dels Apenins italians travessant els Alps francesos, com a resultat del treball iniciat fa uns anys per recuperar poblacions d'animals com els cabirols, cérvols i porcs senglars, que són preses bàsiques del llop.

13/02/2004
EMMA ANSOLA Barcelona. ElPunt.

Els primers indicis de l'existència d'un llop salvatge es van trobar la tardor del 2003, quan els guardes de la reserva de fauna, agents rurals del Berguedà i tècnics del Parc Natural del Cadí-Moixeró van localitzar ovelles presumptament mortes per un gos salvatge. El Departament de Medi Ambient va enviar mostres i femtes trobades a prop de les restes al Servei de Genètica Molecular de la Universitat Autònoma de Barcelona, que va certificar que si bé en un dels casos era un gos salvatge, en l'altre corresponia a un llop. Les dades es van comparar amb resultats obtinguts en casos similars amb llops de França i es va arribar a la conclusió que aquest animal detectat al Cadí provenia del país veí.

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Salvador Milà, va fer aquest anunci ahir, durant una visita al Parc Natural del Cadí-Moixeró per explicar una de les prioritats de la legislatura: la protecció dels parcs naturals. Milà es va congratular del retorn, després de 70 anys, d'un exemplar de llop salvatge perquè "enriqueix la biodiversitat dels boscos catalans". A més, el fet que el llop hagi arribat dels Apenins italians confirma, per Milà, l'existència a Europa de corredors biològics que permeten els viatges migratoris.

El llop detectat al Cadí és possiblement un mascle jove i es tracta d'un cas aïllat, la qual cosa descarta que hi hagi una manada. Amb tot, els tècnics veuen possible que en un futur en puguin arribar més per les bones condicions de l'hàbitat dels Pirineus. Les poblacions de llops més properes són a Guadalajara i al Parc Natural de Mercantour, a França. La llei de protecció dels animals del 2003 no inclou el llop perquè no n'hi haviaL'arribada d'un llop salvatge ha comportat mesures preventives per salvaguardar les ovelles. Una d'aquestes mesures serà la vigilància dels ramats per part de gossos mastins dels Pirineus, (també coneguts com Muntanya dels Pirineus)* que s'usen principalment com a gossos guardians (gossos de protecció de ramats)*. La conselleria de Medi Ambient ja ha anunciat que crearà una comissió tècnica del llop per fer un seguiment exhaustiu de l'animal mitjançant una xarxa d'itineraris (petjades o excrements) combinat amb tècniques de diagnosi molecular. La comissió també estudiarà l'assistència ràpida als ramaders per estudiar altres sistemes de prevenció. Vigilar els ramats

* nota de la Borda d'Urtx