C
OEFICIENTS
www.labordadurtx.org >>cadellades >>coeficients

A la Borda d'Urtx hem creat uns coeficients per tal d'evaluar la freqüència, fertilitat i viabilitat de les cadellades de les nostres gosses. Això ens permet visualitzar d'una forma ràpida paràmetres i comprovar que s'ajustin al criteri que tenim referent al tracte, relació, manipulació i reproducció dels nostres animals. També, mitjençant aquests índex podem informar del següent:

1er.

Que les nostres gosses no es troben sodmeses a un sistema de cria intensiva. Tot el contrari, vetllem per tal que les gestacions siguin suficientment espaiades perquè el seu organisme no es ressenteixi de l'esforç que implica la cria. El coeficient que ens mostra el número de cadellades nascudes amb relació al número de cadellades establertes, per nosaltres, com a màxim és:

Cc = nº cadellades nascudes: 6

Com més baix sigui aquest coeficient menys cadellades haurà donat a llum la gossa i per tant el seu organisme patirà menys desgast afavorint l'estat general de la seva salut i la salut de les seves futures cadellades.

2on.

El grau del bagatge genètic que tenen les nostres gosses, correspon amb les particularitats pròpies de la seva raza, doncs és sabut que les races grans donen llum un número elevat de cadells. Això ens indica, pel coeficient de naixements amb relació als cadells per cadellada i amb relació a la totalitat de cadells considerats com a màxims durant tota la vida de la gossa:

Coeficient de fertilitat parcial: Cfp = (total cadells nascuts: num. de cadellades): 12

Coeficient de fertilitat total: Cft = total de cadells nascuts: 72

3er.

De la capacitat de les nostres gosses de donar a llum cadells sans, de generar suficient llet per alimentar i de donar-los tot tipus d'atencions i cures, per evitar l'aixafament d'algun d'ells. Això ens ve donat pel coeficient de viabilitat:

Cv = total de cadells vius als dos mesos d'haver nascut : num de cadells nascuts

Evidentment la meta ideal serà sempre 1.

També usarem el coeficient de consanguinitat (Fx) universalment conegut, quan ens plantegem un creuament en el que ambdós futurs progenitors tinguin un o diversos abantpassats comuns a la seva genealogia. Els genetistes aconsellen treballar amb un coeficient de consanguinitat no superior a 0'25. Si en alguna ocasió veiem que pot ser interessant fer un creuament amb un cert nivell de consanguinitat, generalment el seu coeficient és molt inferior a la xifra indicada. La seva fórmula és

En l'apartat de Genètica d'aquesta mateixa web, l'article "Parentesc i Consanguinitat (2)" donem àmplia informació sobre aquest tema.

 
JOAN FERRER i SIRVENT
LA BORDA D'URTX 17538 URTX (Girona)
CATALUNYA
Telf: +34-629-613399
e-mail: joanferrer@labordadurtx.org