S
TANDAR DEL GOS DE MUNTANYA DELS PIRINEUS, Ns 137c- RAÇA PIRINAICA
www.labordadurtx.org >> standar >> oficial

APARENÇA GENERAL:
És un gos de talla gran, amb constitució forta però no desprovist d'una certa elegància.

Defectes
Aparença general donant la impressió de pesadesa, sense distinció, o indicant semblança amb el gos Sant Bernat, Terranova o Leonberg. Gossos molt grans, sense energia, linfàtics o, per contra d'aspecte perillós.

 
MIDES*
PES
MASCLES de 0'70 a 0'80m entorn 60kg
FEMELLES de 0'65 a 0'75m entorn 45kg

*Existeix una tol·lerància de 2cm per sobre, pels gossos perfectament formats.

 
EL CAP
No molt vigorosa comparada amb la mida. Els costats del cap són plans, el crani lleugerament abombat, la protuberància occipital és notable, la part posterior del crani té forma ojival. L'amplada del crani és, a la part màxima, notablement igual que la seva longitud. S'uneix amb un pendent suau cap a un ample morro, amb bona longitud, fent-se estret als extrems. Els llavis són poc caiguts, recobreixen fins la mandíbula inferior, són negres o fortament marcats de negre, de la mateixa manera que el paladar. La trumfa és totalment negra.

Defectes
Cap massa pesat, crani excessivament desembolupat, front abombat, unió entre morro i front molt pronunciada, forat del nas marcat, pigmentació de les mucoses insuficient, llavis massa caiguts, cap amb forma rectangular.

ELIMINATORIS: Tota la trumfa que no sigui totalment negra.

 
ELS ULLS
Més abiat petits, d'expressió inteligent i contemplativa, de color castany -àmbar. S'insertaran dins les perpelles apretades, borejades de negre i lleugerament obliqües. La mirada és dolça i somniadora.

Defectes
Ulls arrodonits, massa clars o prominents, parpelles caigudes, expressió malèvola o fosca. Falta de pigmentació entorn de l'ull.

ELIMINATORIS: Perpelles caigudes.

 

ORELLES:

Fixades a l'alçada dels ulls, petites també, de forma triangular, arrodonides als extrems, caigudes planes contra el cap, portades una mica més altes quan quan el gos es posa en alerta.

Defectes
Orelles massa grans, massa llargues, amb plecs, fixades massa amunt.
 
COLL
Fort, força curt, amb papada poc desembolupada.

Defectes
Dèbil, llarg, papada massa pronunciada.

 
DENTS
La dentadura ha d'estar complerta, amb dents sanes i blanques. Els incisius del maxilar superior recobreixen els del maxilar inferior, sense perdre el contacte. La dentadura en tenalles és admisible.

ELIMINATORIS: Els incisius no poden sobreposar-se els inferiors amb els superiors o biceversa.

 
ESPATLLES
Mitjanament oblícs, amb la creu ampla i musculosa.

 
COS
El pit no és massa decaigut, però sí que és ample i profund. Els costats lleugerament arrodonits, el llom és de bona longitud, ample i sostingut. El gep lleugerament oblic, amb caderes sobresortints. Els costats han de ser poc caiguts.

Defectes
Línia del llom amb forma de sella o encorbada. Ventre galgós.

 
MEMBRES
Els membres devanters són rectes, forts i amb serrells, aquests serrells existeixen igualment en els membres posteriors on seran més llargs i abundants. Els melucs són grossos però pengen poc. Els jarrets són llargs, secs i mitjanament amb forma de colze. Els membres posteriors porten, cada un d'ells, dos esperons ben formats.

Defectes
El jarret recta, aplomats excessivament tancats o oberts.

ELIMINATORIS: absència dels esperons, esperons simples o esperons dobles atrofiats als membres posteriors.

 
ELS PEUS
Són pocs llargs, compactes, amb els dits lleugerament arquejats.

Defectes
Peus molt llargs i plans.

 
LA CUA
Força llarga, espessa i amb forma de "panotxa", la porta baixa quan està en repòs i formant un ganxo amb les extremitats. S'aixecarà sobre el llom, enrroscant-se força (fent roda) quan el gos està en alerta

Defectes
Cua poc poblada, molt curta o molt llarga, sense forma de "panotxa", no fent la roda quan el gos està en acció o bé fent roda quan el gos està en repòs.

 
EL PÈL

Força espès, pla, força llarg i suau, més llarg a la cua i entorn el coll, on pot ondular-se lleugerament. El pèl dels calçons és més fi, llanós i espès.

Defectes
Pèl curt i erriçat. Absència de subpèl.

 
COLOR
Blanc o blanc amb taques grises (color de pèl de teixó), groc pàlid o tronja al cap, orelles i neixament de la cua. Les taques color de teixó són les més apreciades. Alguns gossos poden portar taques sobre el cos.

Defectes
Coloració deferent a la indicada anteriorment.

ELIMINATORIS: Taques de pèl negre fins a l'arrel.

 
PRESÈNCIA
Malgrat el seu tamany, el gos dels Pirineus té un posat molt alegre, elegant i sense aire de pesadesa, les seves angulacions li permetes posats molt sostenibles.

ELIMINATÒRIS PELS MASCLES: Absència d'un o dels dos testicles.

N.B. Els mascles hauran de presentar dos testicles d'aparença normal, completament descendents a l'escrot. (Modificació aprovada per la Comisión del Standar, el 12 de Maig de 1986)
 
JOAN FERRER i SIRVENT
LA BORDA D'URTX 17538 URTX (Girona)
CATALUNYA
Telf: +34-629-613399
e-mail: joanferrer@labordadurtx.org