P
LATAFORMA PER A LA DIVULGACIÓ DEL GOS DE MUNTANYA DELS PIRINEUS
www.labordadurtx.org >> qui som > >plataforma
QUI SOM?

Som un grup de cinòfils amants i estudiosos del Gos de Muntanya dels Pirineus que des de  fa anys ens proposem informar, divulgar i donar a conèixer encara més, aquesta antiguísima i meravellosa raça.

PERQUE ESTEM A PUIGCERDA?

Per simbolisme. Perquè Puigcerdà va centrar en el segle XIIè gran part dels pactes i convenis que els habitants de la Cerdanya varen establir amb els monjos dels Monestirs de Santes Creus i de Poblet, amb la finalitat de que aquests últims poguessin pastorar els seus grans ramats d'ovelles a les altes valls de la Cerdanya durant l'estiu. Això va comportar, que juntament amb els grans ramats que també pasturaven a les altes valls d'Andorra i l'Ariège, hi hagués una gran concentració de "gossos ramaders" o "mastins", nom que també tenien els Gossos de Muntanya dels Pirineus. Aleshores, com ara, eren d'una casta molt grossa i n'hi havia a totes les cases que tenien ramat.

QUINA ERA LA FEINA D'AQUEST GEGANTS BLANCS?

La de guardians i defensos dels grans ramats d'ovelles contra els depredadors, bàsicament llops i óssos, que des de temps immemorial eren molt nombrosos al Pirineu. Quan anaven de camí i temien el perill del llop o de l'ós, els posaven un collar de ferro articulat, amb llargues punxes, per tal que aquells no els pogués agafar pel coll, com era el seu instint. Generalment dormien de dia i feien guàrdia durant la nit, ja que els atacs solien ser en la foscor.

QUINA ES LA FEINA QUE FA ARA EL "GRAN PIRINEU" ARREU DEL MON?

En alguns països com Israel, concretament en el desert del Negeb i en els Alts del Golàn, els fan servir per defensar els ramats d'ovelles i alpaques dels xacals i guepards. En algunes valls del pirineu francès una parella sola vigila durant l'estiu tres mil ovelles. En alguns estats americans com Texas protegeix els grans remats de vaques contra els coiots. Recentment en una finca molt extensa de la Sierra de Gredos, han adquirit una cadellada sencera de Muntanyes, per defensar els ramats dels nombrosos llops que empaiten el bestiar.

A CASA NOSTRA, QUINA FEINA FA?

La de guardià insubornable de finques i cases. Podríem dir que és el sereno perfecte, perquè mentre dormim, ell vigila, no li passa res per alt. La seva corpulència i el seu bordar greu, li confereixen un gran poder dissuassiui. Es difícil que arribi a mossegar ja que la seva sola presència allunya als indesitjables.

COM ES EL CARACTER DEL "MUNTANYA"?

Fonamentalment és un gos de guarda, molt equilibrat i noble, que s'adapta amb facilitat als costums de la casa on viu. Això el converteix en un animal molt adient per aquelles persones sense experiència en l'insinistrament de gossos grossos, ja que un gos excesivament agressiu es convertiria en un greu problema. Es alhora  molt tolerant amb els nens, fins el punt, que si s'el molesta amb excés, no els rondina, sinó que gemega, i s'aparta d'ells. Té un caràcter molt liberal i independent, però mai no perd de vista la fidelitat al seu amo. Tot i amb això, tal com hem dit al començament, és un gos de guarda i s'encara amb valentia i agressivitat extraordinària als estranys, donant si s'escau, la seva vida per defensar els seus amos.

QUE ENS AGRADARIA?

Que una vegada haguessis llegit aquestes quatre línies, t'interessessis de debò per aquesta meravellosa raça i poguessis gaudir, com nosaltres, de la companyia, l'amistat i noblesa d'aquests gegants, que algú va dir un dia que és "la raça més antiga del món i la més bella de totes".

 
JOAN FERRER i SIRVENT
LA BORDA D'URTX 17538 URTX (Girona)
CATALUNYA
Telf: +34-629-613399
e-mail: joanferrer@labordadurtx.org