V
IST DES DE LA VORA DEL RING
www.labordadurtx.org >> noticies >> Vist des de la vora del ring

Per Richard Capel (traducció de Joan Ferrer)
Article publicat en la Revista de la "Réunion des Amateurs de Chiens Pyrénéens" nº 69 de l'any 2003.

La nacional de cria espanyola del Muntanya dels Pirineus es va celebrar a Puigcerdà, el 22 i 23 de març de 2003. Jo ja havia assistit a una nacional de cria a Espanya fa ja alguns anys i una evolució positiva considerable s'ha operat des de llavors.

La versió 2003 era d'un excel·lent nivell i he experimentat realment un plaer des d'el principi fins a la fi.

Va ser, en efecte, una molt bella exposició: reunia les condicions per aixó, gossos molt macos hi eren presents i he tret unes ensenyances molt valuoses.

Aquesta nacional reunia unes condicions molt interessants.

En primer lloc 59 Muntanyes estaven inscrits. Els principals criadors espanyols estaven presents. Concorrien set lots de cria.

Per altre part, participaven molts particulars. Vaig poder establir un diàleg bastant còmode, doncs tots estaven disponibles i interessats per intercanviar punts de vista. Estaven pendents, la major part del temps, a les demandes dels productors del seu gos. La passió es comunicava i les ganes de participar a la festa del senyor dels Pirineus, també.

L'organització era rigurosa. Cap originalitat a senyalar, però en canvi el programa es va encadenar amb simplicitat, regularitat i puntualitat.

I, com a colofó, el comité de l'organització havia convidat a un eminent i expert jutge: el president de la RACP, senyor Alain Pecoult.

El públic particularment apreciava els seus judicis però sobre tot els seus comentaris judiciosos. Molts esperaven impacientment les traduccions del nostre president ja que no dominava perfectament la llengua de Cervantes. Ovacionat, el nostre president va participar activament a la festa del Muntanya, no parant de valorar les qualitats remarcables, que eren nombroses. Tenint en compte l'interés i l'admiració manifestada, els seus comentaris tindran repercussions sobre l'evolució de la raça a Espanya.

Aquesta admiració era encertada, perquè la qualitat estava en la trobada.

Les femelles eren d'un molt bon nivell. La classe oberta, era molt interessant. Va ser dominada per MOIXA DE LA BORDA D'URTX; tot i així, les que la van seguir figurarien en les places d'honor en les nostres grans exposicions. MOIXA filla d'ARAN, és una molt bella femella, completa, que m'ha agradat molt.

Però en femelles el relleu està aquí. La classe joves era prometedora. La primera MARIEL DE L'ORONET, tindrà sens dubte un gran futur i també he apreciat molt la següent, THORMENTA DE HIJOS DE CIMERIA que té un cap molt bell.

Els mascles presentaven igualment molt d'interés.

En la classe oberta, el guanyador, UR DE CAN PUNET, fill d'ICS DU VAL DE LAVEDAN i de HOSCA DU NEOUVIELLE, és un gran gos molt complert, amb un bon cap i una bona estructura. Presentava sobre tot un interés que jo desenvoluparé més endavant. Però altres subjectes en aquesta classe també presentaven molta qualitat.

En fi, no tots els bells gossos poden estar citats, però el guanyador de la classe joves, MANNUS DE L'ORONET (veure pedigree) , mereix ser posat en punt i apart. Com la seva germana MARIEL, promet un gran futur. ARAN és un gos prodigios, es va emportar la classe campions i va ser declarat, sense sorpreses, millor mascle. Éll es va inclinar tanmateix davant de la seva filla MOIXA, millor exemplar de l'exposició.

El segon de la classe campions, YAC DE TAVERTET, és també un mascle superb, però ell viu, ai! a l'ombra d'ARAN.

Però aquesta resenya fora incomplerta si no evoqués les ensenyances d'aquesta bella nacional.

En principi, els nostres amics espanyols han donat la prova que "el bell i bon gos" poden anar aparellats. El primer de la classe oberta UR DE CAN PUNET, el quart de la classe oberta LLURRI DE LA BORDA D'URTX, de petit tipus però amb un cap superb; i el guanyador de la classe joves MANNUS DE L'ORONET, són uns gossos que treballen i compleixen la seva feina de protecció. Aquests dos últims van ser trets pel matí del seu ramat per anar a l'exposició. I a més de ser bells com testimoniegen els seus resultats, són uns gossos equilibrats amb el caràcter ben temperat, sabent fer la diferència entre les situacions viscudes en el ramat i les condicions de l'exposició.

Mentre que dos d'ells participaven per primera vegada, el seu equilibri els ha permès comportar-se com uns habituats.

Els criadors estan en contacte amb els pastors que els han adquirit i fan esforços per aconsellar-los. Els pastors espanyols tenen necessitat d'aquest valuós auxiliar i estan d'acord en fer-los reproduir amb gossos també amb pedigree. Si almenys això pogués donar unes idees al costat francès!.

Dos gossos estan en l'origen del ressorgiment del club espanyol: SAUTOR DE L'ORONET (veure pedigree) el seu fill HAN DE LA BORDA D'URTX, que es troben en molts pedigrees. Ells han aportat molt a la cria espanyola.

Gracies per aquesta bella jornada que restarà gravada en la meva memoria. Jo espero molt sincerament que molts dels gossos vistos a PUIGCERDÀ estaran igualment presents a ARGELES aquest any. Espero que els nostres amics espanyols ens oferiran aquest immens plaer.

 
JOAN FERRER i SIRVENT
LA BORDA D'URTX 17538 URTX (Girona)
CATALUNYA
Telf: +34-629-613399
e-mail: joanferrer@labordadurtx.org