A
STRID BRENNE MOE ENTRE NOSALTRES
www.labordadurtx.org >> notices

ASTRID BRENNE MOE és una coneguda i prestigiosa criadora a nivell mundial, que sota l'afixe LAUGTUN'S, fa prop de 30 anys que es dedica a l'estudi i cria de gossos de Muntanya dels Pirineus. Viu a Kolvereid (Noruega), a uns 1000 quilòmetres al nord d'Oslo, al costat de les aigües del mar de Noruega. Va arribar el dia 22 de Març passat a Barcelona en vol directe des d'Oslo, la vàrem anar a recollir i ha estat una setmana entre nosaltres a la Borda.

 
Astrid i Laugtun'sTundra

Al seu país és molt coneguda perquè va ser una de les promotores d'un programa científic governamental per l'utilització del Muntanya com a gos de protecció dels ramats d'ovelles. A més, tres dels seus gossos: Cleo, Silke i Caesar es van fer famosos a través de la televisió noruega per haver allunyat durant l'estiu de 1994 uns óssos que s'havien acostat massa al poble de Vaggetem, a uns 200 quilometres al nord de Kolvereid, cosa que vàrem poder comprovar i gaudir amb el material audio-visual que ens va portar.

Però el motiu del viatge de l'Astrid ha estat venir a conèixer els Muntanyes de la Borda d'Urtx i a la vegada portar a la Tundra, una gosseta Muntanya de dos mesos que ja s'ha incorporat a l'excel·lent planter dels nostres reproductors, els quals, en paraules de la pròpia Astrid són extremadament típics, d'una gran bellesa i d'un caràcter molt equilibrat i afable. També vam concretar l'entrega d'un cadell seu, mascle, germà de la Tundra, a un criador de València.

Astrid i el castell de Foix.jpg

Aquests fets, s'emmarquen dins del conveni de col·laboració mútua que ja fa temps vàrem engegar amb alguns dels centres de cria més reconeguts i prestigiosos d'Europa amb l'objectiu de potenciar la variabilitat genètica dels nostres reproductors. Així, dintre d'uns mesos nosaltres viatjarem a casa de l'Astrid a portar-li una parella de Muntanyes, mascle i femella, perquè pugui incorporar una nova línia genètica en els seus programes de cria i a la vegada mantenir la necessària variabilitat genètica dels seus reproductors.

Però a més, vam aprofitar la seva estada per ensenyar-li altres gossos, una mica del nostre Pirineu i informar-la de la creació i projectes de l'"Institut Pirinenc del Gos de Muntanya dels Pirineus". En aquest sentit, es va entrevistar amb membres de la Junta Gestora i es va oferir a que contéssim amb ella pel que fes falta. També vàrem viatjar a prop de Burdeos perquè conegués altres Muntanyes i no va faltar la visita al castell de Foix, lloc emblemàtic de l'història de la nostra raça.

 
JOAN FERRER i SIRVENT
LA BORDA D'URTX 17538 URTX (Girona)
CATALUNYA
Telf: +34-629-613399
e-mail: joanferrer@labordadurtx.org