P
RODUCTES, OBJECTES O LLOCS POTENCIALMENT PERILLOSOS PELS NOSTRES GOSSOS
www.labordadurtx.org >> divulgació >> Sanitat

Habitualment tenim a les nostres cases infinitat d'elements que fem servir a la nostra vida diària que ens ajuden en el desenvolupament de les nostres activitats. Tanmateix, la majoria de les vegades, no ens adonem que molts d'ells són un perill potencial pels nostres gossos. Només ens adonem d'això quan, per desgràcia, sorgeix algun accident i llavors apesarats ens envaeix un profund sentit de culpabilitat.

Per a intentar prevenir aquest tipus de soscaires, exposem a continuació alguns dels productes, objectes o llocs als quals estan exposats els nostres gossos. No obstant això, som conscients de que és humanament impossible prevenir-ho tot, ja que moltes vegades, a més dels elements en sí, concorren tota una sèrie de circumstàncies difícils de pronosticar.

PRODUCTES DE JARDINERÍA.- Els insecticides, fertilitzants, herbicides, verí per a cargols o llimacs…...han d'estar en prestatgeries fora de l'abast del nostre amic. Evitar guardar-les per terra del garatge o d'alguna habitació que, encara que estiguin tancades, en una distracció el gos pugui accedir-hi. I extremar aquestes precaucions amb els productes herbicides doncs la seva olor i el sabor li són molt atraients. Si es fa un tractament amb herbicida al jardí llegir atentament el temps de cadència.

LÍQUID ANTICONGELANT I REFRIGERANT.- Tenen un sabor dolç pels gossos, per tant el poden llepar del terra del garatge o de l'estacionament. Una petita quantitat com una cullereta d'aquests líquids que continguin glicol-etilè poden causar danys irreversibles al ronyó al formar-se-li cristalls que poden ser fatals pel gos. També hem de considerar emprar un anticongelant o refrigerant que contingui glicol-propilè, que és menys tòxic.

MEDICAMENTS PER A LES PERSONES.- Els medicaments indicats pel tractament de la salut humana poden causar seriosos problemes als nostres gossos. Per exemple, l'ibuprofé i el naproxé; el paracetamol és tòxic pels gossos a partir de 150 mg/quilo i l'àcid acetilsalicílic es pot administrar amb molta cura, en casos estrictament necessaris, a raó de 10 mg/quilo cada 12 hores.

RATICIDES.- Poden provocar problemes molt seriosos i inclús poden ser letals pels nostres amics. Per consegüent, és necessari que s'apliquin a àrees completament inaccessibles pels gossos.

PILES.- És fàcil que els gossos puguin ingerir les piles petites de rellotge les quals, poden causar una ulceració potencialment fatal a l'estómac en el termini de 12 hores.

PRODUCTES PER A LA NETEJA PERSONAL O DE LA LLAR.- Els xampús, sabons, suavitzants, desinfectants, detergents per a la roba o rentavaixelles -aquests últims molt tòxics-, si són llepats o ingerits pels gossos poden ocasionar intoxicacions agudes.

COLLARS CONTRA PARÀSITS EXTERNS.- S'han de col·locar adequadament perquè el gos no s'hi arribi. Si conviuen varis gossos junts és convenient usar un altre tipus de desparasitadors externs per evitar que un gos tingui accés als collars dels altres.

CABLES D'APARELLS ELECTRODOMÈSTICS. És necessari que no estiguin a l'abast dels gossos perquè els hi agrada rossegar-los ignorant si estan o no connectats.

ENDOLLS ELÈCTRICS.- Igualment s'ha d'evitar que puguin arribar-hi doncs a molts gossos els hi encanta posar la llengua en els forats o rossegar-los.

MATALASSOS D'ESCUMA DE NILÓ.- És altament perillós que el gos la ingereixi doncs es pot inflar en el seu estómac i provocar una greu obstrucció a l'aparell digestiu.

JOGUINES O MATERIALS PLÀSTICS.- Moltes de les joguines pels nens estan fetes amb materials plàstics que es poden trencar fàcilment. Estiguem a l'aguait que no en quedi cap a l'abast del gos, doncs és segur que l'estellarà o triturarà empassant-se-la en bona part.

TELES, MANTES O PECES DE VESTIR.- Les teles o mantes que moltes vegades es posen com a llit al gos són susceptibles de ser rosegades o menjades. També, i degut al seu gran olfacte, li atrau molt l'olor que pot emetre la nostra roba de vestir, amb la qual, pot mantenir un singular "idil·li".

PLANTES.- Moltes d'elles són irritants o tòxiques, ja siguin en forma viva o seca. És necessari que ens informem d'això, especialment aquelles que poden tenir efectes letals. Si tenim dubtes mantinguem-les fora de l'abast del gos.

CUINA.- La cuina sol ser un lloc preferent per a molts gossos perquè en algunes cases és el lloc on es menja, fa bona olor i pot caure algun que altre tros d'aliment. Tanmateix, per accident els hi pot caure a sobre aigua bullent, oli calent o qualsevol objecte punxegut.

PISCINES.- Si són accessibles als gossos són un perill potencial. És cert que els gossos ja de cadells saben nedar però el problema es presenta quan no poden sortir per si mateixos, ja sigui pel baix nivell de l'aigua, o perquè les seves potes rellisquen amb les rajoles o per falta de força. També hem d'anar en compte amb la toxicitat dels productes químics que es fan servir per la neteja de les piscines.

CONCLUSIÓ.- És bàsic saber quin tipus de producte ha estat en contacte o ha ingerit el nostre gos per poder donar aquesta informació al veterinari. També és important que sapiguem que hi ha productes tòxics que poden produir doble mal al nostre gos: quan l'ingereix i després si s'indueix el vòmit.

 
JOAN FERRER i SIRVENT
LA BORDA D'URTX 17538 URTX (Girona)
CATALUNYA
Telf: +34-629-613399
e-mail: joanferrer@labordadurtx.org