E
CLAMPSIA
http://www.labordadurtx.org/ >> emergències >>eclapsia

L'eclampsia és una enfermetat netament metabòlica que afecta a les gosses que estan criant als cadells, en especial si aquests són nombrosos. Es coneix amb el nom vulgar de "la febre de la llet". A la gossa, generalment, es manifesta en races petites, malgrat tot l'experiència ens diu que en el Gos Muntanya dels Pirineus, es presenta més vegades del què s'atribueix per ser una raça de temany gegant. Possiblement això obeeixa l'elevat nombre de cadells que neixen per cadellada. L'eclampsia acostuma a aparèixer entre els pocs dies després del part i vàries setmanes més tard, encara que també pot presentar-se poc després del part o durant el mateix.

És degut a una disminució de la concentració del calci sèric. És lògic pensar que una cadellada nombrosa representi un esforç més gran sobre la capacitat de la mare per subministrar calci, mitjençant la llet que administra als seus cadells pel desarrotllament del seu escalet. Tenint present que ella ha subministrat aquest element a totes les seves cries durant tot el període de gestació.

És una enfermetat que comença de forma quasi espontània amb la seva simptomologia clínica, la femella comença a sentir-se inquieta, s'agita, la seva respiració és dificultosa, tremola, es tambaleja, s'ajeu sobre un costat com si tingués un espasme, agita les seves potes en contraccions violentes, la seva agitació va en augment, la respiració és accelerada, el pols és ràpid i la saliva mulla part del seu morro i els llavis. Els membres es tornen rígids per moments, no per la consciència i mira amb expressió d'ajuda. La seva temperatura augmenta fins els 40 o 41 graus. Si no s'he l'atén pot morir-se.

A aquesta alçada dels coneixements, els amos que mai no han vist una gossa en aquesta situació i que desconeixen aquesta emfermetat pensen que s'ha intoxicat i arriben a la consulta del veterinari en un estat desesperat. Altres els hi apliquen remeis "casolans" (aigua amb llet) que l'únic que fan és empitjorar totalment el cuadre, produint en alguns casos neumònies per "falsa via" (la llet amb oli arriba al pulmó) amb conseqüències fatals.

Els espasmes passen, però es repeteixen una i altra vegada, amb intervals breus entre cada atac i si no s'hi aplica un tractament correcta, la femella podria morir d'esgotament o de parada cardíaca després de deu o dotze hores des de l'inici dels símptomes.El tractament consisteix en injectar gluconat càlcic a la vena.

Una vegada tractada la gossa, els cadells no hauran, sota cap concepte, mamar de la seva mare durant 24 o 48 hores posteriors a l'atac d'eclampsia. En aquest interval de temps que la cadellada està sense la seva mare hauran de ser alimentats amb llet maternitzada per cadells, després se'ls deixarà mamar durant intervals de temps reduïts. Si els cadells tenen més de 15 dies serà convenient iniciar el deslletament.
 
JOAN FERRER i SIRVENT
LA BORDA D'URTX 17538 URTX (Girona)
CATALUNYA
Telf: +34-629-613399
e-mail: joanferrer@labordadurtx.org