N
OUS MUNTANYES PELS RAMATS
www.labordadurtx.org >> divulgació >> Protecció de ramats

Dins del marc de col·laboració amb l'Institut Pirinenc del Gos de Muntanya dels Pirineus, els centres de cria de l'Oronet i la Borda d'Urtx li han fet entrega de dos nous cadells mascles de Muntanya dels Pirineus el passat mes de maig de 2004. Aquests cadellets han anat destinats a dos ramaders de la comarca pirinenca de la Cerdanya els quals compleixen amb els rigorosos requisits que ha implantat l'Institut per obtenir-los.

Aixeus de la Borda d'Urtx fent el protocol de l'impromta al ramat d'Armand Flaujat

Els dos cadells provinents de dues cadellades molt estudiades, han estat seleccionats d'entre els seus germans d'una manera molt escrupulosa, per tal que els resultats de la seva futura funció resultin de la màxima eficàcia.

Els nouvinguts de vuit setmanes d'edat venen a incrementar el nombre de Muntanyes ja existents a la comarca catalana tant d'administració francesa com espanyola i s'han adaptat perfectament amb els seus nous companys i estan seguit el protocol de l'impromta d'una manera metòdica i disciplinada.

Teluc de l'Oronet fent el protocol de l'impromta al ramat d'en Pere Serra

Aquesta entrega té actualment especial rellevància per la presència d'un nou depredador a la part d'administració espanyola: el llop, que juntament amb els ossos, les guineus i els gossos errants presents a la regió, cada vegada fan més necessària la reintroducció dels Muntanyes als ramats. Tampoc hem d'oblidar, que a la part d'administració francesa ja fa uns quants anys que s'està detectant la presència de tres llops al parc nacional de Nohedes.
 
JOAN FERRER i SIRVENT
LA BORDA D'URTX 17538 URTX (Girona)
CATALUNYA
Telf: +34-629-613399
e-mail: joanferrer@labordadurtx.org