C
|
OM EVITAR LA POR A PUJAR AL COTXE |
www.labordadurtx.org
>> divulgació >> etologia
|
Hi ha gossos que tenen un autèntic pànic a pujar al cotxe i degut a això presenten unes pautes de comportament no desitjades com són tremolors, nerviossisme, hiperventilació i salivació excessiva. En aquests casos, hauríem de preparar un programa de desensibilització destinat bàsicament a eliminar d'una manera progressiva i eficaç aquest comportament.
Com la nostra intenció és convertir el vehicle en un lloc agradable, per aquest propòsit resultarà de gran ajuda que fem servir qualsevol reforçador positiu que estimuli al gos, per exemple, el menjar o una joguina. També, si el cas ho requereix, podem consultar amb el nostre veterinari perquè ens prescrigui algun tranquil·litzant, que només farem servir si fóra necessari i en petites dosis, per mantenir-lo quelcom més tranquil els primers dies de cada fase o quan tingui recaigudes en la teràpia.
Començarem pujant el gos, al cotxe, sense posar en cap moment el motor en marxa i estant dins com a molt un minut. Si dintre del vehicle mostra un comportament més serè o tranquil que el que mostrava, l'afalagarem i al treure'l del cotxe l'elogiarem i premiarem pel seu valor, a més l'incitarem al joc o el portarem passejant als llocs que més li agradin. Cada dia anirem afegint un minut més de permanència en l'interior del cotxe fins arribar a 15 minuts, per exemple.
Superada aquesta fase, el següent pas a donar és fer el mateix però una vegada a dins posarem el motor en marxa, encara sense moure en cap moment el cotxe. Començarem amb els mateixos intervals de temps que en l'etapa anterior, i anirem augmentant-los de manera semblant. També actuarem d'igual manera a l'hora d'afalagar-lo i premiar-lo si dóna mostres de valor. Tanmateix, si es comporta de forma temorenca ens mostrarem més aviat indiferents envers ell, doncs del contrari, si intentéssim tranquil·litzar-lo acaronant-lo i parlant-li, només aconseguiríem reforçar la seva por.
Quan ens sembli que tolera i es comporta d'una manera més o menys normal quan està en l'interior de l'automòbil amb el motor en marxa, ha arribat el moment de fer petits desplaçaments. Els primers dies podem donar una simple volta a prop de casa, després el traurem del cotxe, l'elogiarem, jugarem amb ell i el passejarem. Quan demostri que tolera aquestes petites voltes en automòbil, podem provar a donar-li una volta més gran. Després d'uns dies, anirem allargant sempre progressivament els recorreguts amb la fi d'arribar a destins que l'estimulin, per exemple, un parc a on jugui amb altres gossos, un estany, de visita a casa d'un familiar o amic al qual apreciï, etc.
Com podem deduir, aquestes són pautes de temps orientatives que varien segons el cas, doncs cada gos és un món, i podran fer-se més lentes o més ràpides segons els seus progressos. Això sí, arribar a solucionar-ho requereix molta paciència i constància per part nostra, a més d'afecte i comprensió.
JOAN FERRER i SIRVENT
LA BORDA D'URTX 17538 URTX (Girona) CATALUNYA Telf: +34-629-613399 e-mail: joanferrer@labordadurtx.org |