C
OM EVITAR L'ESTREBADA DE LA CORRETJA
www.labordadurtx.org >> divulgació >> etologia

Tots sabem que el gos hauria d'interpretar el passeig com un moment agradable del dia en el que acompanya al seu amo pel carrer. Fóra convenient, per tant, ensenyar al gos a caminar lligat, si no al nostre costat, al menys sense estirar de la corretja. Així podrem gaudir amb el nostre amic de passejades més tranquil·les en qualsevol lloc i situació.

Com la base principal del problema radica en la gran quantitat d'energia que generalment posseeix el nostre exemplar, una setmana abans d'ensenyar-li a caminar al nostre costat i durant els dies que estigui aprenent, és recomanable que desgasti l'energia que li sobra donant llargues passejades, corrent darrera d'una pilota, etc. Així es trobarà menys nerviós i, per suposat, més receptiu d'aquest i altres exercicis. En aquest sentit, també és aconsellable escollir un lloc tranquil més o menys conegut pel gos on hi hagin poques distraccions.

Abans de començar, haurem de pensar en la paraula que farem servir al ensenyar-li aquest exercici. Les paraules més utilitzades en català són: junt, al pas, al costat, al peu, etc. Una vegada escollida la paraula en aquest cas, "junt", el col·loquem a la nostra esquerra (si som dretans), en posició de quiet (de peu o assentat), mentre subjectem la corretja sense tensar-la. A la vegada que donem el primer pas amb la cama esquerra, li diem "¡junt!" i caminem a pas normal o potser una mica més ràpid, procurant mantenir la corretja fluixa.

Encara que puguem subjectar la corretja amb fermesa per obligar-lo a caminar al nostre costat, només la farem servir per corregir-lo cada vegada que es distregui donant una estrebada seca i afluixant-la amb la mateixa rapidesa, doncs si pretenem lluitar amb ell o retenir-lo fent servir la força, segurament es resistirà i tirarà amb més ímpetu creient que es tracta d'un repte o un joc. En canvi, si tensem i afluixem la corretja amb rapidesa i aprofitem per fer-ho quan no ens mira, interpretarà que això és una conseqüència natural derivada de la seva acció i no conseqüència nostra.

El ideal és agafar la corretja amb la ma dreta, d'aquesta manera podem controlar-lo al mateix temps que el felicitem i acaronem amb l'esquerra quan ens segueix al costat. Així mateix, si ens veiem obligats a corregir-lo, podrem fer-ho tant amb la ma dreta com amb l'esquerra. Sempre que camini al nostre costat, l'acaronarem i li direm, en to afectuós, "¡molt bé, junt!", sense deixar de caminar i mantenint fluixa la corretja.

Durant l'ensenyament d'aquest exercici, és probable que el gos s'avanci, s'endarrereixi, s'allunyi lateralment i s'aturi. Totes aquestes accions les corregirem donant una ràpida estrebada seca en direcció contraria a la que agafa l'animal, al mateix temps que li diem, "¡no, junt!". El "¡no!" li direm en un to autoritari, mentre que l'ordre la direm en un to quelcom menys imperatiu perquè el ca no agafi por a l'ordre.

Al principi només farem recorreguts en línia recta i en distancies molt curtes que amb el pas dels dies anirem augmentant progressivament. Després de realitzar cada recorregut el felicitarem i el deixarem anar. Una vegada camini adequadament al nostre costat en línia recta podrem començar a introduir canvis de direcció a dreta i esquerra. Per girar a l'esquerra, intentarem avançar-nos a ell allargant el pas de la nostre cama dreta i l'obligarem a girar en aquesta direcció empenyent-lo sense brusquedat amb el genoll esquerre. Si es sorprèn, seguirem caminant indiferents sense donar-li la més mínima importància al incident. Per girar a la dreta, allargarem el pas de la nostra cama esquerra i girarem a la dreta. Si pretén continuar recte o no ens segueix en qualsevol dels girs, podem cridar la seva atenció picant amb la ma la nostra cama i si insisteix en no seguir-nos, el corregirem amb una estrebada de corretja al mateix temps que diem "¡no, junt!". Si el gos ens segueix o ens agafa amb rapidesa, l'acaronarem i felicitarem dient-li "¡molt bé, junt!".

Quan veiem que realitza els girs a dreta i esquerra sense tensar la corretja, podrem començar a practicar les mitges voltes i les voltes completes. Per això, donarem la volta girant més aviat ràpid sobre el peu que correspongui en cada ocasió i si no ens mira ens apartarem de seguida d'ell per sorprendre'l. D'aquesta manera es veurà obligat a donar-se pressa si vol atrapar-nos. Tan aviat com ens atrapi el felicitarem i acaronarem. Per corregir-lo ho farem d'igual forma que en els girs a dreta i esquerra, emprant el picament de mans, l'estrebada de la corretja i l'ordre "¡junt!".

 
JOAN FERRER i SIRVENT
LA BORDA D'URTX 17538 URTX (Girona)
CATALUNYA
Telf: +34-629-613399
e-mail: joanferrer@labordadurtx.org