M
ENJAR MENYS AUGMENTA ELS ANYS DE VIDA
www.labordadurtx.org >> divulgació >> divulgació

Reproduïm un interessant estudi realtizat per “Purina Pets Institute” on es comprova que el consum de menys menjar, augmenta la vida de les gossos en quasi dos anys. Aquest primer estudi de canins sotmesos a restricció de dieta de per vida compara la salut, duració de vida i efectes sobre la condició corporal.

Encara que en aquest treball es fa especial esment dels productes de la marca Purina, els seus resultats es poden extrapolar a qualsevol tipus de menjar de qualitat , ja que demostra que lo més important és limitar la seva ingesta.

MENJAR MENYS AUGMENTA ELS ANYS DE VIDA

La recepta veterinària més nova per ajudar als gossos a viure més temps no és una vacuna o un medicament. És una porció de menjar més petita. En el primer estudi, ja acabat, de canins sotmesos a dieta restringida tota la vida, realitzat per Nestlé Purina PetCare, els investigadors van aconseguir comprovar que al mantenir gossos amb una condició corporal prima, allarga en un 15% la mitjana dels seus anys de vida, cosa que representa gairebé dos anys per a la raça Llaurador que es va utilitzar a l’esmentat estudi.

L’“Estudi de Durada de Vida de Purina” es va iniciar en 1987 i es va acabar en l'any 2001. Els resultats de supervivència es van publicar recentment en el Journal of the American Veterinary Medical Association. Dennis Lawler, metge veterinari, qui va encapçalar l'equip investigador conjuntament amb un altre científic i investigador principal de Nestlé Purina, Richard Kealy, PhD, va explicar que l'estudi es va dissenyar amb el propòsit d'avaluar l’ingesta d'aliment en la condició corporal i en una varietat de paràmetres de salut, així com en termes de la durada de vida. "El que resulta apassionant d'aquest estudi és que per primera vegada en un mamífer gran, comprovàrem que el menjar menys significa viure més temps. I això sí que és important”, va dir l'especialista.

Segons Gail Smith, metge veterinari, PhD, col·laborador a l'estudi i professor de cirurgia ortopèdica a la Facultat de Veterinària de la Universitat de Pennsylvania, l'Estudi de Durada de Vida de Purina és un treball únic en el seu tipus que atorga enormes beneficis als veterinaris i a els seus clients. "Purina va invertir 14 anys en un estudi científic que ja ha produït informació clínica de gran utilitat. Amb un continu anàlisi de les dades acumulades, l'estudi promet seguir contribuint a la literatura científica durant molts anys més. La quantitat de dades sobre els sistemes corporals de canins és enorme i l'impacte sobre la salut i qualitat de vida dels nostres pacients serà significatiu”.
 
DISENY DE L'ESTUDI

L'estudi de 14 anys de durada es va realitzar al Centre d'Atencions de Mascotes de Purina i va estudiar a 48 gossos Llaurador provinents de set cadellades. Els gossos van ser organitzats en parelles dins de cada cadellada, conforme al seu gènere i pes corporal, sent assignats en forma aleatòria a un grup de control o a un grup d 'alimentació restringida. El grup de control va ser alimentat lliurement durant un període d'alimentació de 15 minuts diaris, mentre que al grup amb alimentació restringida se li va proporcionar el 75% de la quantitat d'aliment consumit per les seves parelles de la mateixa cadellada. Tots els gossos van menjar les mateixes dietes integrals i balancejades (formulacions per a cadells i després aquelles per a adults) durant tota la durada de l'estudi. L'única diferència va ser la quantitat que es va proporcionar.

Els gossos van ser pesats setmanalment com cadells, en forma regular com adolescents i setmanalment com a adults. Començant als 6 anys d'edat, van ser avaluats anualment per determinar la seva condició corporal utilitzant el Purina Bodi Condition System, estàndard utilitzant per veterinaris per avaluar el físic dels gossos. Tots els anys també, es van mesurar altres indicadors de salut, incloent greix corporal, massa corporal lliure de greix i massa òssia, ús efectiu de glucosa i insulina, així com colesterol sèric i nivells de triglicèrids. També es van registrar els esdeveniments relacionats amb la salut, així com el quan i el perquè de les morts.

ELS RESULTATS DE L'ESTUDI REVELEN ELS BENEFICIS DE MENJAR MENYS

La mitjana de durada de la vida va augmentar 1.8 anys, o un 15%, en els animals amb dieta restringida, comparant-los amb el grup de control. La mitjana de durada de vida (l'edat a la qual el 50% dels gossos havia mort) era d'11.2 anys en el grup de control, comparat amb 13.0 anys en el cas del grup amb dieta restringida. Als 10 anys d'edat només havien mort tres dels gossos del grup amb dieta restringida, comparat amb els set gossos que havien mort del grup de control. Al final del dotzè any, quedaven 11 gossos vius del grup amb dieta restringida, mentre que només havia un sol supervivent en el grup de control. El 25% dels gossos del grup amb dieta restringida van viure més de 13.5 anys, mentre que cap dels gossos del grup de control va arribar a complir aquesta edat.

A més, l'edat a la qual el 50% dels gossos va requerir tractament per alguna malaltia crònica va ser als 12 anys en el cas dels gossos amb dieta restringida, comparat amb els 9.9 anys d'edat per als animals del grup de control. El grup amb dieta restringida va demostrar tenir nivells inferiors de triglicèrids sèrics i triyodotironina, així com un ús més saludable d'insulina i glucosa.

Durant tot l'estudi, el grup de gossos amb dieta restringida va tenir un percentatge mitjà de massa corporal lliure de greix significativament més gran (P<0.01). Aquest mateix grup de gossos també va tenir un retard en la pèrdua de massa corporal lliure de greix (en mitjana, l'inici del deteriorament va ser als 11 anys, versus 9 anys) comparat amb el grup de control, mantenint, a la vegada, puntajes significativament menors de condició corporal, amb un puntaje mitjà de 4 a 5 (ideal) comparat amb 6 a 7 (sobrepés) en el grup de control.

A més, els investigadors van observar que els gossos de control van exhibir senyals més visibles d'envelliment, com ara morros canosos, deteriorament en la manera de caminar i una reducció en l'activitat. Lawler va assenyalar que "el que hem après d'aquest estudi és que una reducció de l'aliment no canvia necessàriament els problemes de salut que han d'enfrontar els gossos, o el que finalment els causa la mort. El que sí canvia és quan es manifesten aquests problemes," agregant que l'esmentada observació era corroborada pels resultats obtinguts en investigacions de restricció alimentària realitzades amb altres espècies.

EL SIGNIFICAT DE “L’ESTUDI DE PURINA DE DURADA DE VIDA” PER ALS VETERINARIS.

Aine Mccarthy, metge veterinari i Directora de Comunicacions Professionals de Nestlé Purina PetCare va assenyalar que "L'Estudi de Durada de Vida de Purina demostra que els gossos lliures de greix tenen vides més llargues i millors. No obstant això, milions de gossos als Estats Units pateixen de sobrepès o obesitat", agregant que els estudis han documentat el fet que almenys el 25% dels gossos als Estats Units podrien patir de sobrepès.

A més, va ressaltar que "degut a la relació, ara comprovada, que existeix entre una bona salut i una condició corporal lliure de greix o ideal, el concepte d'alimentar per desenvolupar una condició corporal ideal, ha de ser analitzat amb tots els propietaris de mascotes", emfatitzant que "Ara els veterinaris tenen un missatge important i sòlid que lliurar-els-hi amb tota seguretat als seus clients i l’evidència per secundar-lo.

AdMcCarthy també va assenyalar que, a pesar que el millor és evitar l'obesitat, la segona millor opció són els programes per baixar de pes. "Els gossos amb sobrepès o obesos a causa d'una ingesta descontrolada d'aliments, corren un alt risc de patir problemes de salut i, possiblement, una mort prematura". Ella també emfatitza la importància de la participació d'un metge veterinari en l'avaluació de la condició corporal i en els consells nutricionals. "Hi ha molts factors que determinen la condició corporal idònia, incloent la mida de la mascota, la seva edat i la seva raça. Per tant, pot ser molt difícil que el propietari d'una mascota, pel seu compte, pugui realitzar l'esmentada avaluació", aclareix.

EL SIGNIFICAT DE "L'eSTUDI DE PURINA DE DURADA DE VIDA" PER ALS GOSSOS I ELS SEUS AMOS.

Per ajudar als propietaris a maximitzar la salut dels seus gossos, reconèixer senyals d'obesitat i alimentar en forma ideal, Purina ha desenvolupat el Purina Life Pla. Aquest pla és un enfocament integral que combina aspectes específics de mida de raça i etapa de la vida, el Purina Bodi Condition System dóna instruccions d'alimentació a l'envàs del producte. El Purina Life Pla permet que els propietaris de gossos puguin alimentar fàcilment a les seves mascotes d'acord a la seva condició corporal ideal, des que són cadells i fins a la seva vellesa.

La doctora Mccarthy assenyala que "durant el transcurs dels anys hem re-avaluat les nostres formules i hem aplicat els ensenyaments claus als nostres productes per estar segurs d'oferir aliments més sans als propietaris de mascotes. El Purina Life Pla és un altre resultat de la nostra innovadora investigació i tecnologia de condició corporal ideal i l'aplicació de l' esmentat coneixement als nostres productes. Ajuda a evitar que els propietaris de mascotes hagin d'endevinar”.
 
 
JOAN FERRER i SIRVENT
LA BORDA D'URTX 17538 URTX (Girona)
CATALUNYA
Telf: +34-629-613399
e-mail: joanferrer@labordadurtx.org