L'
ALIMENTACIÓ DEL GOS DE MUNTANYA DELS PIRINEUS
www.labordadurtx.org >> divulgació >> akimentació

Per comprendre el tipus d’alimentació que li convé als nostres Muntanyes hem de retrocedir   en el temps.

L’altitut i la climatologia dels Pirineus ha condicionat des de temps llunyà, l’economia i les condicions de vida dels seus habitans. Fins no fa pas masses anys, podiem parlar d’una veritable economia de subsistència, que l’abnegació, el sacifici i el coratge dels seus habitants va fer suportable, i a la vegada, els va fornir d’una idiosincràsia i d’un tipus de vida on la rusticitat va estar, en certe manera, la salvaguarda de la seva permanència.

Si això pasava amb les persones, que passava amb els gossos? Doncs, ens ho podem imaginar. El Gos de Muntanya dels Pirineus és va haver d’adaptar, per una banda, a les dures condicions climatològiques pirenaiques, i per l’altra, a una alimentació molt sobria i de dubtosa qualitat. Tot això, va conformar les seves característiques físiques, psíquiques i les seves necessitats nutricionals, lo qual li va donar com a resultat una naturaleza molt rústica i un metabolisme adaptat a aquelles circumstàncies i al treball al voltant del bestiar.

Els factors genètics del Gos de Muntanya dels Pirineus condicionen que, durant el seu primer any de vida faci pràcticament tota la seva creixença en altura, després, fins arribar aproximadament als tres anys d’edat només li restará créixer uns quants centímetres. I a partir d’aproximadament l’any de vida anirà agafant l’amplada que caracteritza els exemplars adults.

Aleshores, els nutrients que li hem de suministrar han d’estar en consonància amb aquelles necessitats metabóliques, ja que de lo contrari, incurrirem en una sobre-alimentació que accelererà massa el seu creixement, ja de per si molt ràpit com hem dit anteriorment, lo qual tindrà conseqüències nefastas en el creixement dels ossos llargs de les potes i crearà tensions inadecuades dels seus tendons i lligaments.    

Per tant, en l’alimentació de la nostre raça s’ha de posar especial atenció en el suministrament d’una adequada proporció de proteïnes i de grasses. Com que, generalment alimentem els nostres gossos amb pinso, haurem de buscar-ne un que s’adecui a uns percentatges al voltant del 27% de proteïnes i del 13% de grasses, que són els percentatges que per la nostra experiència són els més adequats pels cadells i les gosses en gestació i en alletament. Més tard, aproximadament a partir dels 18 mesos d’edat que és quan els joves ja han acabat el període de creixement ràpit, haurem de fer el canvi del pinso anant a uns percentatges al voltant del 24% de proteïnes i del 10% de grasses.

A la Borda d’Urtx, des de l’any 2003 alimentem als nostres Muntanyes amb un pinso fabricat per la Corporació Alimentaria Guissona, molt coneguda a Catalunya i actualment en fase de expansió cap l’Estat i que respond a aquests percentatges. Després d’aquests anys d’experiència hem constatat que aquest pinso és l’ideal, ja que ens està donant uns resultats excel·lents tan a nivell de maneniment dels gossos adults com de les gosses en gestació i alletament de les seves cries i posteriorment en l’alimentació d’aquestes.

A més, es dóna la favorable circumstància, que aquest aliment surt a un preu que és aproximadament una cinquena part del preu dels pinsos anomenats “primeres marques”, lo qual tractat-se d’una raça de gossos gegants, que obviament mengen més que les races petites, té una gran repercusió econòmica molt important en el seu manteniment. El secret d’aquest preu es deu a que la Corporació es fabrica la farina de carn i les grasses i a més, no fa campanyes publicitàries i ha eliminat gran part dels intermediaris ja que el pinso surt de la fàbrica i va directament al distribuidor i d’aquí al consumidor final. 

 
JOAN FERRER i SIRVENT
LA BORDA D'URTX 17538 URTX (Girona)
CATALUNYA
Telf: +34-629-613399
e-mail: joanferrer@labordadurtx.org