C
ENTRES DE CRIA COL·LABORADORS
www.labordadurtx.org >> centres de cria

Per tal d’establir uns programes de cria òptims, LA BORDA D’URTX no només compta amb les femelles i mascles que cria o els sementals d’altres línies genètiques, sinó que a més, ha establert uns convenis de col•laboració amb altres centres de cria de reconegut prestigi internacional com són: L’ORONET de València (Espanya), EL MUSINÉ de Villadeati (Itàlia) i LAUGTUN’S KENNEL de Kolvereid (Noruega). De fet, es pot dir que hem establert una plataforma de col•laboració mútua per tal d’optimitzar els resultats del nostre treball.

Arran de la visita que realitzaren el passat dia 14 de setembre de 2005 a la Borda, també s’han incorporat a aquest programa de col•laboració dos dels afixes més anomenats i antics d’Europa encara vigents, que son: PYRENVALE de Billericay (Anglaterra) i GALLIAGH de Kesh (Irlanda del Nord).

A principis de 2008 un altre centre de cria s’ha incorporat a aquest programa de col•laboració mútua. Es tracta de l’afixe de Finlàndia DANZACONLOBOS ubicat a la localitat de Sipoo.

També, a finals de 2009 el centre de cria amb l’afixe VI’SKALY’S de Löberöd a Suècia, s’ha integrat al nostre programa de cria, els exemplars del qual, estan obtenint magnífics resultats en les més acreditades exposicions europees.

Això ens permet l’intercanvi d’exemplars tant mascles com femelles, per tal que les cries mantinguin o millorin les qualitats assolides i que a la vegada gaudeixin d’una variabilitat genètica adequada. No obstant això, moltes vegades és convenient mantenir una certa endogamia però, amb uns coeficients de consanguinitat inferiors al 0,25 -que és el grau màxim recomanat pels genetistes- perquè les excel•lents característiques típiques de la raça de les nostres línies genètiques que a través dels anys de selecció hem anat aconseguint, no s’esvaeixin.

 
JOAN FERRER i SIRVENT
LA BORDA D'URTX 17538 URTX (Girona)
CATALUNYA
Telf: +34-629-613399
e-mail: joanferrer@labordadurtx.org