Q
UÈ ÉS UN GOS DE PROTECCIÓ DE RAMATS?
www.labordadurtx.org >> divulgació >> Protecció de ramats

La presència d'ossos, de linxs, de llops o de gossos assilvestrats en la serralada pirenaica torna a desenvolupar l'ús tradicional dels Gossos de Muntanya dels Pirineus com gossos de protecció de ramats. Nascuts en els corrals, junt amb les ovelles, creen llaços afectius i socials forts amb els xais; així els protegeixen de manera instintiva. Quan senten un perill, els gossos de protecció s'interposen entre el ramat i l'intrús bordant-lo. Si aquest últim no pren en consideració aquesta advertència, els gossos poden arribar inclús a enfrontar-se a ell.

Durant els vostres passeigs pel Pirineu és probable que us trobeu amb aquests grans gossos blancs que us impressionaran per la seva corpulència. Són els Gossos de Muntanya dels Pirineus desenvolupant la seva tasca ancestral de protecció de ramats, integrats en ells i garantint la seva defensa. La seva família són les ovelles, dins del corral o en les pastures, els gossos estan constantment en contacte amb elles creant una relació de confiança recíproca i de total acceptació. Els gossos de protecció viuen, dormen i mengen amb el bestiar.

Mannus de l'Oronet guardant un ramat

Aquests gossos, els més antics auxiliars del pastor, anomenats en l'actualitat Gossos de Muntanya dels Pirineus, també coneguts a Catalunya amb el nom de Gossos Ramaders o Mastins dels Pirineus (no confondre amb el Mastín de los Pirineos que és una raça creada fa uns 30 anys a partir del gos de Muntanya dels Pirineus, del Sant Bernat i del Mastin Español) formaven part del patrimoni muntanyenc pirenaic. Utilitzats fins a finals del segle XIX, poc a poc van anar desapareixent de les nostres muntanyes i pastures paral·lelament als grans predadors (ós, llop i linx) però la proliferació de gossos assilvestrats, la tornada natural del llop, del linx i la reintroducció de l'ós en els Pirineus ha propiciat que torni l'interès per la funció d'aquests gossos.

Al contrari del gos de conducció o gos d'atura, la missió del gos de protecció de ramats no és la de conduir el bestiar sinó la de protegir-lo contra els atacs d'animals salvatges i gossos errants. Estan sempre junt al bestiar, inspeccionant el terreny i fent una zona de protecció que els hi permet anticipar-se a l'aproximació dels intrusos.
 
Mannus de l'Oronet dins el remolc

L'irrupció de qualsevol element estrany davant el ramat (animal salvatge, gos sense corretja, excursionista, BTT, etc.) pot alterar la seva quietud, pertorbar la correcta marxa i el treball del pastor; i per tant posa en alerta al gos de protecció.

La seva arma és la dissuasió, aquests gossos no són d'atac, només amb la seva presència i la seva gran talla poden evitar nombroses agressions. La primera reacció del gos de protecció és bordar per advertir a l'estrany de la seva presència, al mateix temps s'interposa entre les seves protegides i el perill potencial, amb els pels del coll i gropa eriçats i la cua aixecada en espiral, en el que anomenem "roda pirenaica".

Si els intrusos passen a prop de les pastures, el gos els seguirà, situant-se sempre entre ells i el ramat. L'actitud del gos no permet cap dubte: lladruc continu, cap mirant amunt, els pels del coll eriçats, sense mirar directament als excursionistes per no crear una situació compromesa. Continuarà així fins arribar al final del que consideri el seu terreny de pastura, i es quedarà allí, fins que els excursionistes se'n hagin anat.

Si l'intrús ignora aquesta advertència o el predador és realment agressiu, el gos pot arribar, fins i tot, al contacte físic.

Si us trobeu amb un Muntanya protegint i guardant el seu ramat, i s'acosta a vosaltres bordant, us pot impressionar. Si és així:

  · MANTINGUEU LA DISTÀNCIA.
· VOREGEU ÀMPLIAMENT L'ÀREA DE LES PASTURES O DE REPÒS DE LES OVELLES (d'aquesta manera respectareu el treball dels pastors sense pertorbar als animals).
· TINGUEU CURA AMB ELS COMPORTAMENTS QUE US SEMBLIN ANODINS (intentar alimentar, acariciar, prendre una foto d'un gos, d'un carner, d'un anyell, etc.): els gossos de protecció poden interpretar-ho com una agressió.
· EN FRONT D'UN GOS DE PROTECCIÓ ADOPTEU UN COMPORTAMENT CALMAT I PASSIU PER CALMAR-LO. Si esteu impressionats, doneu mitja volta lentament. Possiblement el gos us ensumarà, reconeixerà als humans, us acompanyarà un moment per assegurar-se de les vostres intencions i, quan no presenteu cap perill, tornarà al ramat.
· SI US ACOMPANYA EL VOSTRE GOS DE COMPANYIA, PORTEU-LO LLIGAT AMB LA CORRETJA. Amb això evitareu que el gos de protecció propiciï una intervenció dissuasiva si el vostre gos s'apropa al ramat.
· SI ANEU EN BICICLETA, ÉS PREFERIBLE BAIXAR ABANS D'APROPAR-SE AL RAMAT.

L'educació d'un Muntanya de Protecció requereix molta paciència i rigor per part dels criadors i ramaders. Col·laborem amb els pastors comprenent als Gossos de Protecció i respectem la tasca que realitzen.

 
JOAN FERRER i SIRVENT
LA BORDA D'URTX 17538 URTX (Girona)
CATALUNYA
Telf: +34-629-613399
e-mail: joanferrer@labordadurtx.org