R
ÚSTIC O BRUT?... RENTAT O NET?
http://www.labordadurtx.org/ >> divulgació >> exposicions

Amb aquest article voldria contestar a moltes preguntes i comentaris que sorgeixen sobre la neteja o rentat del pèl del nostre Muntanya en les exposicions canines : rústic ?, netejat ?, net ?, brut ?.

Primerament diferenciarem les diverses exposicions i intentarem aplicar el criteri segons les condicionants de les mateixes :

CONCURSOS CANINS. D'àmbit local, no vàlids pel campionat d'Espanya, de transcendència limitada, serveixen de "rodatge" a jutges, expositors i gossos, amb públic de la localitat que va a veure el concurs amb ànim festiu i a qui impressionarà més l'impacte visual i la bellesa de conjunt que la conformitat amb l'estàndard.

EXPOSICIONS NACIONALS I INTERNACIONALS. C.A.C. i C.A.C.I.B. vàlides per al campionat d'Espanya i Internacional. Exposició de bellesa i conformitat amb l'estàndard, jutjades per jutges nacionals i internacionals coneixedors de l'estàndard de la raça i seguides pels mitjans i revistes del sector amb tirada nacional. Es jutja tant la conformitat amb l'estàndard com la presentació i bellesa de conjunt, on el pèl juga un paper primordial, tant en neteja com en volum.

MONOGRÀFIQUES, en alguns països s'anomenen "DE CRIANÇA". D'àmbit nacional però amb possible projecció internacional, jutjades per jutges especialistes en la raça. Es busca, per damunt de tot i sense perdre bellesa, la conformitat amb l'estàndard i la puresa del tipo. Serà doncs més important la qualitat i textura del pèl que el volum i lluentor del mateix.

Si tenim present que un gos acabat de rentar amb xampú, suavitzant,... guanya en espectacularitat i volum del pèl, lluentor, color, ... però el pèl queda més fi i perd la seva textura natural que no recuperarà fins que passi una setmana o dues després de la rentada, entendrem que a un jutge especialista no li agradin els gossos "acabats de netejar", doncs en la nostra raça és important la textura i color del pèl així com la quantitat de subpèl, això sí, nets.

Per davant de tot, el Muntanya dels Pirineus és un gos que no necessita constants neteges, és més efectiu, encara que també és més costós en temps, una bona raspallada diària. Malgrat això, si el gos està excessivament brut, la manera més ràpida de netejar-lo és una rentada, però sempre una setmana o dues abans del dia de l'exposició a la que l'hem de portar net, per respecte a l'animal, a nosaltres mateixos i, sobre tot, al jutge.

Si per algun motiu important no podem netejar-lo (ferides, dermatitis, èczemes,...) ens haurem d'abstenir de presentar-lo a concursos i exposicions nocionals o internacionals, ja que el jutge no podrà presentar aquest exemplar en una final de grup, per molt que el tipo sigui perfecte conforme l'estàndard i de bonic aplom. Malgrat això, en una Exposició Monogràfica que es celebra un cop a l'any, on es tracta de seleccionar els exemplars idonis per a la cria, sempre que aquestes afeccions estigui ja curades i no siguin infecto-contagioses (a tal efecte es passen les inspeccions veterinàries)es podrà presentar l'animal, doncs un jutge, veritable especialista, tal com correspon en una monogràfica, sabrà distingir i donar la importància que requereix a la qualitat, color (encara que sigui intern) i textura de pèl, malgrat la brutícia, i si el nostre exemplar és veritablement el millor, les seves qualitats aniran per damunt de la neteja, (entre altres motius perquè la brutícia no es transmet genèticament), i no dubtarà en deixar-lo guanyador, com així va passar amb un exemplar en una Monogràfica passada, gràcies al bon criteri de M. Mansencal, a qui prèviament i per respecte el propietari li va preguntar si accedia a jutjar el gos en aquelles condicions.

Així doncs, a cap jutge li agraden els gossos bruts, ara bé, segons el tipo d'exposició i el criteri i coneixements del jutge, aquest li donarà més importància o menys a que la "toilette" del nostre exemplar sigui la correcta.

Aquí només hem volgut exposar i aclarir el perquè en algunes ocasions un jutge ha recriminat a un expositor la falta de neteja i en altres l'excessiva neteja, i perquè algunes vegades ha guanyat un gos "brut" i altres no s'ha pogut premiar. Són circumstàncies diferents, no criteris diferents, encara que puguin haver-hi criteris diferents.

 
JOSÉ LUIS UCHER FERRER
"L'ORONET"