L
ES NECESSITATS EN EL SEU LLOC
www.labordadurtx.org >> divulgació >> etologia

Generalment les persones que adquireixen un Muntanya disposen de la suficient superfície de jardí perquè el seu nou amic es mogui amb soltesa i disposi, per tant, de l'espai que vulgui per efectuar les seves necessitats. Tot i així, fóra interessant que des de petit se l'acostumés a fer-les en un lloc determinat per ser més higiènic, sobre tot, si hi ha nens petits a la família.

Generalment, és relativament senzill que el cadell comprengui el lloc que hem escollit pel seu "lavabo particular". Per això, posarem fulles de diari d'un metre de superfície en el lloc escollit i li mostrarem adequadament, amb paciència i constància que és en aquest lloc a on ha de fer les seves deposicions, portant-lo allí cada vegada que doni mostres de voler fer les seves necessitats. Així mateix, el premiarem quan les faci en el lloc previst. Per orientar millor al cadell i ajudar-lo a entendre més ràpidament les nostres pretensions, resulta de gran utilitat impregnar alguna fulla de diari amb la seva pròpia orina i posar-la a sobre de les que ja estant col·locades en el lloc que hem destinat pel seu "lavabo particular".

També hem de recordar que hi ha certes pautes del seu comportament que ens indicaran les seves immediates intencions d'evacuar, per exemple, quan ensumi el terra amb insistència, quan es mogui ràpidament en cercles, quan es desperti, després de menjar o veure, després d'una sessió de joc o quan la interrompi tot d'un plegat. En aquestes situacions, si ens és possible, convé que estem pendents del cadell i el col·loquem ràpidament a sobre dels papers de diari, per que sigui en aquests a on faci les seves necessitats i així podrem felicitar-lo per la seva acció.

En les ocasions, especialment els primers dies, que realitza les seves necessitats en qualsevol lloc que no sigui el seu "lavabo particular" i no l'agafem en el precís moment en el que es disposa a fer-les o les està fent, mai haurem de reganyar-lo o castigar-lo i molt menys arrebossar-li el morro en els seus excrements i orina, ja que quan més temps hagi passat entre l'acte i el regany, menys possibilitats tindrà de relacionar l'un amb l'altre. Per això, li resultarà molt difícil comprendre el que pretenem. El ideal serà que l'agafem "in fraganti", es a dir, just quan es disposi a començar o estigui començant a fer les seves necessitats. En aquest moment podrem renyar-lo dient "no" i immediatament haurem de portar-lo i col·locar-lo a sobre de les fulles de diari per que evacuï. Una vegada allí el cadell, les primeres vegades, quan es disposi a realitzar les seves necessitats, durant la realització d'aquestes i just al acabar, el felicitarem i acaronarem. Amb el pas dels dies i segons anem comprovant que el cadell va entenent el que pretenem que realitzi sobre els papers, podrem anar eliminant carícies i afalacs per prodigar-los només quan ha acabat de fer les seves necessitats. Després, de mica en mica podrem anar eliminant les fulles de diari i les felicitacions o carícies, fins eliminar-les totalment.

 
JOAN FERRER i SIRVENT
LA BORDA D'URTX 17538 URTX (Girona)
CATALUNYA
Telf: +34-629-613399
e-mail: joanferrer@labordadurtx.org