F
FAMILIARITZACIÓ DEL CADELL AMB LA GENT
www.labordadurtx.org >> divulgació >>

Els Muntanyes que surten de "La Broda d'Urtx" ja han adquirit la sociabilització primària amb la seva mare, germans i les persones de l'àmbit familiar. No obstant, és de màxima importància que aquesta sociabilització continuï en l'entorn de la família que l'aculli. Ensinistrar a un cadell perquè es mostri amistós amb la gent, és el segon objectiu més important de l'educació del Muntanya, la vida del qual, es desenvoluparà en l'entorn familiar. La inhibició de la mossegada és sempre lo primordial en el desenvolupament, però durant el primer mes de l'estada del Muntanya en el seu nou hàbitat, la urgència constreny i la familiarització amb la gent es converteix en el més important.

FAMILIARITZACIÓ DEL CADELL AMB LA GENT

El cadell deu estar totalment familiaritzat abans de complir els tres mesos. Per tant només queden unes poques setmanes per a familiaritzar al cadell. Per necessitat, deurà romandre dintre de casa fins que tingui almenys tres mesos i mig, és a dir, fins que hagi adquirit la suficient immunitat proporcionada per les vacunes contra les malalties canines més greus.

Tinguem en compte que l'aïllament social, encara que sigui breu, en una etapa del desenvolupament tan important com aquesta pot arruïnar el temperament del gos. Malgrat que la familiarització amb altres gossos pot ser posposada fins que el cadell sigui prou major per anar als parcs amb altres gossos, la familiarització amb persones no es pot ajornar ni retardar.

És possible viure amb un gos al que no li agradi estar amb altres gossos, però és difícil i potencialment perillós viure amb un gos que no accepta a la gent, especialment si no li agrada algun dels amics de la família. Per consegüent, és de vital importància i urgència introduir al Muntanya en un ambient en el qual hagi gran varietat de gent: familiars, amics i desconeguts, especialment homes i nens. No és que rebutgem a les dones però molts gossos adults tenen més por als homes que a les dones. El Muntanya necessita conèixer el major nombre possible de persones distintes abans de complir els tres mesos.

Tinguem en compte que els cadells molt joves tendeixen a acceptar i tolerar a tot el món, però, llevat que se'ls ensenyi altra cosa, els gossos adolescents i adults desenvolupen un natural i predictible recel amb la gent que no coneixen. No obstant, perquè el Muntanya adult segueixi acceptant gent nova és necessari que es continuï amb el procés de familiarització. Trobar-se sempre amb la mateixa gent no facilitarà l'acceptació dels desconeguts, pel que serà convenient que el Muntanya adult conegui gent nova sovint.

ADVERTIMENT

Si el teu cadell se't apropa a poc a poc o es nega, has de fer alguna cosa referent a això. Clar que pot ser timidesa, però també és evident que té una escassa familiarització extremadament preocupant. No és en absolut normal que un cadell d'entre dos i tres mesos no s'apropi a la gent amb entusiasme. Tens unes setmanes per a resoldre aquest problema, en cas contrari cada vegada serà pitjor, molt pitjor. És més, si deixes que passin els dies, els futurs intents de modificació d'aquest comportament seran menys efectius.

Per favor, no ignoris les pors del cadell racionalitzant-los: "li duu una mica de temps acostumar-se als desconeguts". Si al cadell li duu temps ara, probablement quan sigui adult es torni temerós i intolerant amb ells i no és just que deixis que creixi sentint por i angoixa quan hi ha gent a prop.

 
 
JOAN FERRER i SIRVENT
LA BORDA D'URTX 17538 URTX (Girona)
CATALUNYA
Telf: +34-629-613399
e-mail: joanferrer@labordadurtx.org