E

RRORS QUE NO HEM DE COMETRE EN L’EDUCACIÓ DEL CADELL - IV

www.labordadurtx.org >> divulgació >>etologia

ENSENYANT-LI A FUGIR QUAN EL CRIDES.-

És bastant comú que ens preguntem: perquè el Muntanya s’escapa quan se’l crida? o, perquè quan més se’l crida més s’escapa?, i per afegir més confusió a aquesta actuació diem:  i a més, sembla com si el Muntanya sabés que està actuant malament, ja que es nota com espantat, com si sentís culpa pel que està fent.

Per intentar donar una resposta coherent a aquestes preguntes hem d’analitzar què és el que esdevé a la ment del Muntanya invertint la situació.

Suposem que volem  ensenyar-li al nostre cadell de Muntanya l’ordre de “no vinguis”. El primer que hem de fer és cridar-lo i dir-li “no vinguis” però com que el cadell no entén aquesta ordre vindrà cap a nosaltres amb tota seguretat, i quan ho faci, ens enfadem i el renyem. D’aquesta manera el cadell ha associat que l’expressió “no vinguis” significa que no ha de apropar-se a nosaltres, ja que el seu apropament ha donat com a resultat que rebés l’experiència negativa del nostre enfado i regany.

Aquest mateix mètode és el que apliquen molts propietaris de gossos per ensenyar-els-hi A VENIR quan els criden. La diferència està en que en lloc de dir “no vinguis”, els hi  diuen “vine aquí”.

També pot passar que quan cridem al cadell dient-li “vine aquí”, -i com és natural en un cadell triga una mica en acudir- i quan ho fa el renyem, el gos no associarà aquesta experiència negativa amb el fet d’haver-se demorat a venir, sinó amb el fet de haver vingut al nostre costat. El mecanisme és simple: li diem “vine aquí”, s’apropa i com a resultat el renyem. Aleshores, l’associació que fa el seu cervell és que “vine aquí” significa que no havia d’apropar-se a nosaltres. I si a més, ens veu enfadats i disgustats, aleshores actua com si sentís culpa per haver fet quelcom malament. Tampoc compren quin és el motiu pel qual el seu amo segueix disgustat, ja que l’ha obeït, ha obeït el què ell ha après d’acord amb un mètode erroni.

Per tant, si desitgem que el cadell acudeixi a nosaltres quan el cridem, hem d’assegurar-nos de que associï l’acte d’acudir amb una sensació de plaer, de benestar. Ha de relacionar  l’acte d’acudir amb una felicitació, amb una aprovació. I si ha trigat molt a arribar a nosaltres no hem de renyar-lo per haver-se demorat. Nosaltres hauríem de poder explicar-li que l’estem renyant, no per haver vingut, sinó per haver trigat a venir, quelcom que és absolutament incomprensible per la senzilla ment canina, perquè es requeriria tota una explicació del temps que està més allà de la seva comprensió.

Un altre error que sovint es fa és cridar al cadell amb excessiva serietat i rigidesa. Amb la idea de tractar d’expressar una actitud d’autoritat, molts propietaris criden al seu cadell demostrant severitat. I si es demora un mica a acudir, aquesta severitat es transforma en disgust o enuig. Actuant així, estem donant al cadell un missatge inequívoc d’agressió, perquè tots els nostres gestos corporals li estan indicant que estem a punt d’agredir-lo. La nostra postura denota aquest estat de disgust amenaçador, per tant no l’estem convidant a apropar-se. Per contra, estem dient-li clarament que la frase “vine aquí” significa que no ha d’apropar-se sota cap motiu.

Per tant, quan cridem al nostre cadell hem d’estar en una posició d’absoluta amabilitat, hem d’estar convidant-lo a apropar-se, que tot el nostre cos i gestos li donin un missatge d’afecte.   

En conseqüència i com a corol·lari, podem dir que si quan cridem al cadell ho fem amb massa severitat o si quan s’apropa el reganyem o castiguem, acabem de cometre el pitjor error en la seva educació, error que serà molt difícil de corregir en el futur.

Hem d’acostumar-nos a fer servir el llenguatge caní, aprendre a comunicar-nos amb el cadell, a donar-li missatges clars, inequívocs, lògics i simples per una ment canina que té mecanismes també simples.

 
JOAN FERRER i SIRVENT
LA BORDA D'URTX 17538 URTX (Girona)
CATALUNYA
Telf: +34-629-61 33 99
e-mail: joanferrer@labordadurtx.org